Макове масло

  • Атанасов В.М.

Ще в Греції мак використовувався як знеболюючий засіб з дуже давніх часів, тому що відомості про це містяться в міфології. Деметра вдавалася до його допомоги, щоб зменшити нестерпне горе, яке завдав їй Аїд, цар підземного царства, вкравши у неї дочку Прозерпіну. Усі грецькі медики прописували мак для полегшення фізичних та психічних страждань. Пізніше єгипетський текст (XIII століття до н.е.) повідомляє, що мак можна давати дітям, щоб вони перестали кричати; до речі, цей звичай зберігся на Середньому Сході, в Північній Африці і навіть на півночі Франції, де культивували олійний мак до початку XX ст..

Відомі два основні сорти маку: опійний та олійний. Першим сортом цікавляться фахівці іншого профілю, для нас цікавий другий сорт маку. У олії отриманій при переробці масляного сорту маку виявлено близько 70% лінолевої та ліноленової кислот, близько 30% олеїнової, пальмітинової та стеаринової кислот, вітаміни В1, В2, Е, незначна кількість алкалоїдів – морфіну, папаверину, кодеїну.

У медичних цілях для довгої та безперебійної роботи серця безперечно потрібен олійний мак. Макове масло – гарний живильний засіб для серця при спазмах кровоносних судин при гіпертонії, стенокардії та мігрені. Макове масло можна використовувати і як легке снодійне і просто заспокійливе нервову систему. Олія має седативну, снодійну, знеболювальну, спазмолітичну дію. Макова олія необхідна для правильного функціонування нервової системи, роботи серця та м'язів. Незамінний продукт для людей, які страждають частими стресами, важкими фізичними та емоційними навантаженнями, дратівливістю; знімає синдром «хронічної втоми», надає легку розслаблюючу дію.

Макове масло виготовляють із насіння маку. Для отримання насіння, що містить олію, вирощують спеціальний сорт олійного маку. Основними країнами походження є: Австралія, Голландія, Туреччина, Франція та Чехія.

У насінні маку олійного міститься від 46 до 56% жирної олії та до 20% білка. Макове масло використовують у кондитерському та консервному виробництві, у парфумерній промисловості та при виготовленні фарб для живопису. Іноді насіння маку олійного застосовують у хлібопеченні та кондитерському виробництві..

Дуже великий попит на макову олію є з боку японських фірм. Але не кожна установка впорається із завданням отримання олії з маку. Дуже вже дуже дрібне насіння. Німецьке обладнання відповідає цим вимогам. Преса німецького виробництва на сьогоднішній лінь вважаються кращими в цьому плані.

Коментарі

Написати коментар